ponedeljek, 04. april 2011

Trobentice / Primroses

Vsakič znova sem očarana, koliko nam nudi narava.
Že s svojim pomankljivim poznavanjem zdravilnih lastnosti rastlin si od pomladi naprej polnim kozarce z različnimi čarobnimi napoji.
Letos sem na seznam dodala tudi trobentičin sirup.
Upam, da bo imel tudi okus tako prijeten, kot je pogled na nežne cvetke.


I'm amazed how much mother nature is offering us.
Even with my poor knowledge about healing powers of plants I manage to fill my shelves with syrups and teas.
This year I added primrose syrup to my collection.
I hope it will taste as nice as it nice to look at.


Dodatek:

Ne bi rada učila kakšne krive vere, ampak trobentičin sirup naj bi krepil srčno mišico in pomagal pri prehladnih obolenjih. Sirup naredimo tako kot tistega iz smrekovih vršičkov, torej plast cvetov, plast sladkorja. Pustimo na soncu 40 dni in potem ga precedimo. Se pa trobentice zelo stisnejo in čeprav se vam morda zdi, da ste jih nabrali zvrhano dovolj, na koncu ugotovite, da jih je komaj dovolj za en kozarec :o)
Pa tudi žužkov je v njih kar nekaj in jaz sem obupala, da bi jih vse odstranila in bom potem bolj natančno precejala.

15 komentarjev:

Ann pravi ...

It certainly does look pretty - perhaps it will taste a little like cowslip wine! They are the same family after all ;o)

veverca pravi ...

oj,
a ta sirup bo za pit, al za boleče grlo (kot vršičkov sirup npr.?).
jaz pa nabiram trobentice za čaj. pa za jest :)
pa čemaž, pljučnik, lapuh. še koprive moram, sicer bodo že prevelike.
sem zeliščarka od lani, veš :)

Maja pravi ...

Ja, sem že slišala, da so trobentice za jest, nisem pa še slišala za sirup ali čaj. Zanimivo, človek se res vsak dan nekaj novega nauči!

Kristina pravi ...

Izgleda slastno. Sem iz tiste generacije, ko smo trobentice ful pihali in nato vse pojedli.

Andreja L. pravi ...

Sirup, to ša še nisem slišala!?
Jaz sem jih nabrala za čajčke in za Jagermaistra :-))

BojaMoja pravi ...

Mmmmm .... v otroštvu sem pojedla ogromno trobentic ... vse tiste, ki niso trobile :))

Creatissimo pravi ...

Tudi mi smo kot otroci pomalicali škart (ne-pojočo) robo. Mogoče pa smo takorekoč že takrat jemali sirup za zdravje?! ;)

Vladuška pravi ...

Dobro izgledajo takole v kozarcu in me prav zanima kakšnem bo sirup.

Tika pravi ...

Tole bo pa zanimiv sirup. Tudi mi smo kot otroci jedli trobentice, tako mimogrede, v igri. Pa tudi kislico. Zdajle je ravno pravšnja, mlada..

Boš povedala, kakšnega okusa je sirup?

Soffy pravi ...

Tole pa izgleda zelo zanimivo! Prosim zaupaj nam recept ali so samo trobentice in sladkor?

Andreja pravi ...

Jp tudi jaz se spomnim, da smo jih včasih kot otroci kar glodali. Če me spomin ne vara imajo res malce sladkoben okus? No za sirup pa tudi še nisem slišala.
Jih pa danes takoj poskusim♥

HRANDICA pravi ...

Mmm, za sirup pa še nisem slišala. Sem pa prepričana, da je slasten in dišeč. Krasne fotke!
Pozdravček in lep dan.

Tanja E. pravi ...

Zanimivo, nekaj novega in zgleda mikavno! LP:)

veverca pravi ...

Kandirani žužki potlej :P

Helena pravi ...

Boš poročala, a ne? Me prav zanima, kakšen bo sirup. Zgleda slastno.