sobota, 28. maj 2011

Z drevesa v kozarec / From tree into glasses


Sezona shranjevanja sadja, cvetov in listkov se je začela.
Metin sirup je že v steklenicah. 
Bezeg se namaka in gre v stekleno domovanje jutri.
Koprivna špinača je v skrinji.
Češnje se stiskajo na polici v kleti. Sirup, ki se krasno poda k vanilijevemu pudingu in marmelada. Koščice pa... se bodo skrile v blazinico, ki bo grela mrzla ušesa v zimskih večerih.


Season of preserving fruits, blossoms and leaves is here.
Mint syrup is in the bottles.
Elder blossoms are soaking in sweet water and will be ready to get into bottles tomorrow.
Stinging nettle is in freezer (you prepare it the same as spinach).
Cherries are happily squeezing on the shelves in the cellar. Syrup that goes great with vanilla pudding and yummy jam. I also saved the stones. I'll make little cushions filled with cherry stones. They make great warmers for cold ears in the winter.





10 komentarjev:

Vladuška pravi ...

Pridni, ko ste že toliko stvari pridelali letos, pa se je sezona komaj začela. Pa še v tako lepo okrašenih kozacih imate vse skupaj.

elizabeth pravi ...

i am looking forward to making strawberry jam! :)

all your preserves look and sound wonderful!

Barbara pravi ...

ali mi lahko zaupate recept za metin sirup ...

ODMEVI SRCA pravi ...

Pridna mravljica si in tudi sama na svoj seznam opravil spravljanja v kozarce in steklenice že pridno dodajam kljukice ... in na police kleti spravljava iste dobrote :o))) Ravno včeraj sem na sladkor nastavila bezgove cvetove - isto kot bi nastavljal smrekove vršičke - si že poskusila ...

Zadnje čase nikakor ne morem oddat komentarja na tvojem blogu - upam, da bo tega spustilo skozi ...

veverca pravi ...

o, vau, tale češnjev sirup zna bit pa božanski! upam, da se naslednje leto spomnim na to! jaz letos bolj sušim zelišča, za ostalo pa zmanjkuje časa...

Gourmet forever pravi ...

Super je vse skupaj! Kako se pa koščice očisti, da se jih lahko uporabi za blazine?

Suzana pravi ...

Res si pridna, to bo veselje v jesen stopiti v vašo shrambo!

Anja pravi ...

Barbara, metin sirup naredim po enakem postopku kot bezgov. Vodo sladkam (razmerje 1:1) in jo zavrem. Ko se malce ohladi dodam meto/bezeg/meliso in pustim stati cca 36 ur. Potem dodam limonin sok (po okusu) in flaširam.

Koščice češenj in višenj vrem nekaj minut in jih potem ko so ohlajene meljem, mečkam, drgnem v dlaneh pod tekočo vodo, da se meso popolnoma odstrani. Potem jih razgrnem na kuhinjsko cunjo in sušim nekaj dni. Potem so že pripravljene za uporabo. Če želimo tako blazinico segreti lahko to naredimo v mikrovalovni ali na električni plošči ali v ponvi nad plinskim štedilnikom.

lp Anja

Tanja E. pravi ...

Kot te dni pri nas doma... pridna si bila tudi ti! LP:)

Ann pravi ...

Oh it all sounds lovely! I've got elderflower cordial steeping ready for Thursday too but our cherries are still little green bullets on the tree.