Duh iz knjižnice / A ghost from a library

Ste pripravljeni na zgodbo o duhu iz knjižnice? Povedala nam jo je vodička iz gradu v Cardiffu (ČUDOVIT GRAD!). Zgodba je resnična!
Markiz II družine Bute je živel in umrl v gradu. Njegov doprsni kip stoji na mestu kjer je umrl. In ni le kip tisto, kar spominja nanj. Njegov duh je ostal v gradu. Velikokrat ga vidijo v majhni kapeli za knjižnico, najraje pa se zadržuje v knjižnici. Pojavlja se kot mož v dolgem plašču.
In sedaj zgodba, ki nam je vsem v knjižnici dvignila lase.
Pretekli mesec je mlad par najel knjižnico za zabavo. Bila je divja zabava, po kateri je ostalo na tleh razlito rdeče vino in na masivnih lesenih stenah čokolada. Osebje gradu je po koncu zabave želelo za silo pospraviti nered. Delali so do zgodnjih jutranjih ur (potem je delo nadaljevala še ekipa čistilk). Ko so si ob petih zjutraj privoščili topel čaj na hodniku, so zališali stopinje v knjižnici in nato groznjiv ropot padanja knjig. Naša vodička je prva tekla pogledat, kaj se je zgodilo (no, morda ni ravo tekla, ampak srce ji je zagotovo razbijalo kot bi ravno prestopila ciljno črto maratona). Prav vse knjige so bile na tleh. Več sto debelih velikih knjig. Nihče drug ni mogel tega narediti kot besni duh.
Tudi nočni čuvaj je rekel, da najde knjigo ali dve na tleh knjižnice vsako noč. Bi želeli biti nočni čuvaj v gradu, v katerem straši? Ampak imeti zabavo v takem ambientu pa tudi ne bi bilo slabo, kaj ne, četudi se na lestencu ziblje Markiz II in pazi na svoje knjige.
Are you ready for a ghost story? A guide from the Cardiff castle (which is a beautiful place by the way) told it when she was shoving us around. It's a true story!
The Second Marquis of Bute's family owned the castle for six generations and it was here where he died. His ghost is said to haunt the area where he died which is a small chapel located behind the library. A bust in his honor stands at the very spot where he died.
Most often his ghost is spotted in the library. He appears as a man in a long coat.

Now comes the spooky part.
A young cople hired a library for a party. It was a messy party after which the walls were sticky with chocholade and red wine was spiled on the floor. The staff were cleaning till the early morning hours. At 5 in the morning they went on the hall to have some tea. They have heard a big rumble and when our guide went to see what was going on, she found all the books are on the floor. A few hundred big, fat books. Scary, isn't it. It could only be done by a very very angry ghost.

And the night guard said, that he finds a book on the floor every night. Not really my dream occupation :o)

Oh, I just love a good ghost story.


Drugo sliko sem si izposodila na spodnjem naslovu / Secound photo from:
http://www.cardiffcastle.com/content.asp?nav=5%2C32&parent_directory_id=1

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
Ni kaj, do knjig je potrebno imeti spoštoavnje. kaj pa se pravi mazati stene knjižnice s čokolado in tla polivati z rdečim vinom. Vsak pošten duh bi se razjezil, jaz mu dam prav.
lp m.